17.05.2012

 

Oszkar pentru Smaranda Enache


Lovitură sub centură aplicată UDMR şi PCM de la ambasadorul Ungariei la Bucureşti


Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, a făcut ieri un tur al candidaţilor la fotoliul de primar al Tîrgu-Mureşului cu scopul declarat de a afla care sunt proiectele de viitor ale celor care doresc să conducă oraşul în viitorii patru ani. Asta deoarece, spune ambasadorul ungar la Bucureşti, Tîrgu-Mureşul este un oraş important pentru Budapesta, iar viitorul acestui oraş interesează opinia publică din Ungaria.


Deşi a încercat să lase impresia că nu vrea să influenţeze în vreun fel votul de la Tîrgu-Mureş, într-o declaraţie în exclusivitate, ambasadorul Oszkar Fuzes, şi-a exprimat clar susţinerea pentru unul din cei cinci candidaţi la fotoliul de primar al municipiului Tîrgu-Mureş. „Dacă aş fi fost o persoană privată eu aş vota pentru doamna Smaranda Enache”, a declarat ieri Oszkar Fuzes, care a subliniat, de asemenea, în urma întrevederii avute cu copreşedintele Ligii Pro

Europa care candidează din postura de independent la alegerile locale, dar cu susţinerea PPMT, că speră ca programul acesteia pentru Tîrgu-Mureş să fie validat la alegerile locale. „Am fost onorat de vizita aceasta, interesul nostru este dacă conceptul domniei sale este validat în acest oraş, oraşul este de o importanţă foarte mare pentru Ungaria şi, bineînţeles, îi doresc succes doamnei Enache”, a spus Oszkar Fuzes, care a primit în schimb o îmbrăţişare călduroasă din partea co-preşedintelui Ligii Pro Europa.


Replica senatorului UDMR Gyorgy Frunda în legătură cu susţinerea pentru Smaranda Enache din partea lui Oszkar Fuzes a fost una ironică. Astfel, Frunda a refuzat să facă vreun comentariu, limitându-se să spună doar că şi lui i-ar fi spus Oszkar Fuzes acelaşi lucru doar că a precizat că ar vota-o pe Smaranda Enache „dacă ar fi un concurs de frumuseţe”. Frunda a respins, totodată, zvonurile care circulă în aceste zile prin urbe potrivit cărora ar fi încercat să-i convingă pe contracandidaţii săi Benedek Imre şi Smaranda Enache să se retragă în schimbul unei recompense.


Interesul Ungariei pentru alegerile de la Tîrgu-Mureş explicat de ambasador


Întrebat dacă doreşte să influenţeze în vreun fel votul maghiarilor sau să determine vreunul din candidaţi să se retragă din competiţie, ambasadorul Ungariei a negat vehement acest lucru. „Nu este treaba mea. Este treaba comunităţii maghiare de la Tîrgu-Mureş. Nu am nici intenţia şi nici măcar dreptul, în niciun fel. Singurul lucru pe care trebuie să îl ştiu sunt viziunile, punctele din program şi, în cazul candidaţilor, întreb pe toată lumea ce vrea să facă cu oraşul ăsta. Oraşul Tîrgu-Mureş este, şi din punct de vedere istoric, şi din punct de vedere cultural, şi politic, foarte important, are o importanţă deosebită nu numai pentru Guvernul Ungariei ci şi pentru întreaga opinie publică din Republica Ungaria”, a declarat Oszkar Fuzes, care a subliniat că Budapesta este mereu interesată de ce se întâmplă la Tîrgu-Mureş, nu doar în campanie electorală. Cât priveşte aşteptările sale de la viitoarea conducere a urbei, ambasadorul Ungariei este foarte precis. „Eu vreau un oraş unde maghiarii şi românii se înţeleg, un oraş care este un centru de dezvoltare şi un centru de excelenţă din punct de vedere al banilor şi proiectelor europene. Aş vrea să aibă o sistemă întreagă pentru învăţământul în limba maghiară şi toate drepturile minorităţilor aşa cum sunt ele în Uniunea Europeană”, a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti.


Relaţii cordiale cu primarul Dorin Florea


Ambasadorul Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes s-a întâlnit ieri, după vizita făcută la sediul Ligii Pro Europa unde a avut o întrevedere cu Smaranda Enache, cu viceprimarul Sandor Csegzi, cu primarul Dorin Florea, cu senatorul Gyorgy Frunda, dar şi cu medicul Benedek Imre. Tentativa de a discuta cu secretarul general al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, a eşuat în condiţiile în care acesta, deşi candidează pentru fotoliul de primar al municipiului Tîrgu-Mureş, nu şi-a făcut timp pentru o întrevedere cu  Excelenţa Sa. „Aproape de fiecare dată când vin în Tîrgu-Mureş fac o vizită la Primărie, avem o relaţie foarte strânsă şi o relaţie bazată pe încredere cu domnul primar”, a declarat Oszkar Fuzes la finalul unei întrevederi de aproximativ o oră cu edilul-şef de la Tîrgu-Mureş care i-a prezentat Excelenţei Sale planul pentru următorii patru ani şi viziunea privind buna convieţuire a locuitorilor de aici. „Totdeauna vizitele consulului şi ambasadorului la Tîrgu-Mureş ne onorează şi de fiecare dată găsim modalităţi de a ne împărtăşi ceea ce este Tîrgu-Mureşul spre viitor şi ceea ce înseamnă Tîrgu-Mureşul cotidian în armonia şi buna înţelegere în care ne desfăşurăm. Acum, fiind un moment special alegerile, e normal să dăm un semnal că populaţia se simte foarte bine”, a declarat Dorin Florea, care i-a lansat ambasadorului Ungariei la Bucureşti invitaţia de a participa la Zilele Oraşului.


Trebuie menţionat că, în urma întrevederii cu Oszkar Fuzes, cel puţin pentru moment, niciunul din candidaţii la fotoliul de primar al municipiului Tîrgu-Mureş nu a dat semne că ar intenţiona să se retragă din cursă.


Adrian A. Giurgea
17.05.2012


UDMR, în pragul unui scandal cu Ambasadorul Ungariei


Scandal în urma vizitei Ambasadorului Republicii Ungare în România, Oszkar Fuzes, la Târgu Mureș, care a luat miercuri, pulsul campaniei electorale la alegerile locale. Consiliul Permanent Teritorial (CPT) al UDMR Mureş îl acuză Oszkar Fuzes că se amestecă într-o competiție electorală, în care au intrat mai multe formațiuni politice maghiare.


UDMR susține că ambasadorul ar fi numit candidatul la Primăria Târgu Mureș pe care l-ar vota.


„Este scandalos ca ambasadorul Füzes Oszkár în declaraţia făcută presei a dat publicităţii părerile sale personale, denumind candidatul pentru care şi-ar da votul în calitate de persoană particulară. Avem datoria de a atrage atenţia Ministerului de Externe al Ungariei asupra faptului, şi avem speranţa că nu se va mai repeta, pentru că, după cunoştinţele noastre, poziţia fermă şi univocă a Guvernului Ungar şi a Ministerului de Externe este neamestecul în alegerile din România”, a anunțat CPT al UDMR Mureș.


Ambasadorul Ungariei la București, însoțit de consulul General de la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal s-a întâlnit cu cu patru din cei cinci candidați la Primăria Târgu Mureș și cu președintele Consiliului Județean Mureș, Lokodi Edita Emoke care va candida pentru al treilea mandat. Scopul vizitei sale a fost de a se informa cu privire la programul candidaților care s-au înscris în cursa electorală de la Târgu Mureș.


Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş a anunțat că solicită poziţia publică a Ministerului de Externe al Ungariei cu privire la vizita ambasadorului.


„Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş consideră o  greşeală gravă declaraţiile privind alegerile locale ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti. Nu putem fi de acord cu faptul ca un diplomat de rang înalt, reprezentant al Ungariei, sub pretextul de documentare se întâlneşte cu candidaţii pentru Primăria Târgu-Mureş, şi face declaraţii publice  în legătură cu preferinţele sale privind candidaţii, amestecându-se într-o competiţie electorală, în care din păcate sunt în competiţie mai multe formaţiuni politice meghiare”, au arătat reprezentanții  UDMR  Mureș.


Potrivit lui Oszkar Fuzes, o astfel de vizită se înscrie în fișa postului de ambasador.


Diplomatul s-a întâlnit cu Smaranda Enache (independent), Dorin Florea (ApMS), Gyorgy Frunda (UDMR) și Benedek Imre (PCM). Singur candidat care  a fost prea ocupat să se întălnească cu ambasadorul a fost Cornel Brișcaru (USL).
17.05.2012


Füzes Oszkár polgármesterjelöltekkel találkozott


Tegnap Marosvásárhelyre látogatott Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete és Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul.


A polgármesteri hivatalban Dorin Florea polgármesterrel találkoztak, akit a nagykövet – saját bevallása szerint – valahányszor Vásárhelyre jön, felkeres, és akihez „szoros, bizalomra épülő” kapcsolat fűzi.


Ugyanakkor találkoztak a marosvásárhelyi polgármesterjelöltekkel is, kivéve az USL jelöltjét, Cornel Brişcarut, aki elfoglaltságára hivatkozva elutasította a meghívást.


Sem a Polgári Pártnak, sem a Néppártnak nem lesz tanácsosaFrunda György, az RMDSZ polgármesterjelöltje a Népújság megkeresésére tájékoztatott, hogy tegnap délelőtt találkozott Füzes Oszkár nagykövettel és Zsigmond Barna Pál főkonzullal, akik elmondták, hogy megbeszélést folytattak Dorin Floreával, Smaranda Enacheval, Benedek Imrével, és megpróbálták felmérni, kinek milyen esélye van.


A diplomaták azt is elmondták, hogy mind Smaranda Enache, mind Benedek Imre megerősítette, hogy nem lép vissza, és ennek vállalják a politikai felelősségét.


– Én elmondtam a sajtónak, töb-bet nem kérem, hogy lépjenek vissza, ez nem piaci alku, de vállalniuk kell ennek a politikai felelősségét. Megyünk tovább. Véleményem szerint sem a Polgári Pártnak, sem a Néppártnak nem lesz tanácsosa, és határozottan állítom, hogy ez másra nem lesz jó, mint hogy az RMDSZ polgármesterjelöltjének az esélyeit csökkentse.


Az MPP magyar tanácsi többséget remélLászló György, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke elmondta, tájékoztatták a nagykövetet arról, hogy az MPP nem az RMDSZ csapatát akarja gyengíteni, hanem azt az 58%-ot akarják megszólítani, amelyet az RMDSZ-nek nem sikerült, annak reményében, hogy így „a nyolc RMDSZ-es mandátum mellé négy-öt mandátumot tud biztosítani az MPP, illetve a polgári koalíció, és ezzel megszerezzük a magyar egyszerű többséget a helyi döntéshozatalban.


– Sajnáljuk, hogy 2012-ben nem sikerült megvalósítani az összefogást, de most nem azt keressük, ki akadályozta meg, hanem hogy hol tévedtünk mi. Reméljük, belátással lesznek majd az RMDSZ vezetői is, és azon fognak gondolkodni, hogyan tudjuk helyreállítani a dolgokat, belátva tévedéseinket, hogy a parlamenti választásokra az összefogást meg tudjuk valósítani”.


 18.05.2012


A kampányba való beavatkozással vádolja Füzes Oszkárt az RMDSZ


A romániai önkormányzati választási kampányba való beavatkozással vádolja Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei területi állandó tanácsa.


Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában az RMDSZ Maros megyei szervezetének vezető testülete kijelentette: „nem értünk egyet azzal, hogy a Magyarországot képviselő magas rangú diplomata kampány idején Marosvásárhelyen tájékozódás ürügyén polgármesterjelöltekkel találkozik és nyilvánosan véleményt mond róluk, azaz beavatkozik egy olyan választási versenybe, ahol sajnálatos módon egymással szemben több magyar politikai szervezet kampányol”.


Az RMDSZ azt kifogásolta, hogy a nagykövet a sajtónak tett nyilatkozatában megnevezte, magánemberként melyik jelöltre szavazna. „Bízunk abban, hogy ez nem ismétlődik meg, mivel tudomásunk szerint a Magyar Kormány és a Külügyminisztérium egyértelmű álláspontja, hogy nem akarnak semmilyen módon beavatkozni a választásokba” – áll az állásfoglalásban, amely egyben felkéri Magyarország Külügyminisztériumát, egyértelműen hozza nyilvánosságra az esettel kapcsolatos álláspontját.


Füzes Oszkár az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A nagykövet Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzullal együtt szerdán látogatott el Marosvásárhelyre, ahol valamennyi polgármesterjelölttel találkozni szeretett volna. A baloldali pártszövetség jelöltje azonban nem tudott időt szakítani a találkozásra.


A nagykövet elutasította az újságíróknak a spekulációit, amelyek szerint megpróbálná meggyőzni a magyarok szavazataira számíró három polgármesterjelölt valamelyikét, hogy lépjen vissza a másik javára. A Mediafax hírügynökség idézte a nagykövet nyilatkozatát, mely szerint sem jogában, sem szándékában nem áll beavatkozni a marosvásárhelyi választási küzdelembe.


A Realitatea hírtelevízió marosvásárhelyi regionális műsora játszotta be az RMDSZ polgármesterjelöltjével, Frunda Györggyel készített stúdióbeszélgetésben a nagykövet nyilatkozatát, amelyet a Smaranda Enache független jelölttel folytatott megbeszélése után adott. Ebben a nagykövet elmondta, magánemberként Smaradna Enachera szavazna, Frunda György pedig arról beszélt, hogy a magyar kormány nem támogatja az RMDSZ jelöltjeit a kampányban.

18.05.2012


Állásfoglalás


Az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsa súlyos hibának tartja Magyarország nagykövetének, Füzes Oszkárnak Marosvásárhelyen, az önkormányzati választások kapcsán tett nyilatkozatát.


Nem értünk egyet azzal, hogy a Magyarországot képviselő magas rangú diplomata kampány idején Marosvásárhelyen, tájékozódás ürügyén, polgármesterjelöltekkel találkozik és nyilvánosan véleményt mond róluk, azaz beavatkozik egy olyan választási versenybe, ahol sajnálatos módon egymással szemben több magyar politikai szervezet kampányol.


Felháborító, hogy Füzes Oszkár a sajtónak tett nyilatkozatában többek között az úgynevezett magánvéleményét is nyilvánosságra hozta, amelyben megnevezte, melyik jelöltre szavazna mint magánember. Kötelességünk felhívni a magyar Külügyminisztérium figyelmét erre az esetre, és bízunk abban, hogy ez nem ismétlődik meg, mivel tudomásunk szerint a magyar kormány és Külügyminisztérium egyértelmű álláspontja, hogy nem akarnak semmilyen módon beavatkozni a választásokba.


Felkérjük Magyarország Külügyminisztériumát, egyértelműen hozza nyilvánosságra az esettel kapcsolatos álláspontját.


Területi Állandó Tanács


2012. május 16., Marosvásárhely
 22.05.2012


Smaranda Enache támogatását ajánlotta pár hónapja Frunda György


Fél évvel ezelőtt még azt a Smaranda Enachét nevezte meg elfogadható marosvásárhelyi polgármesterjelöltként Frunda György szenátor, aki ellen áprilisban, az RMDSZ színeiben versenybe szállt a polgármesteri székért. Az RMDSZ jelöltje egy múlt év novemberi rádiós beszélgetésben kifejtette: az emberjogi aktivistaként ismert Enachénak sokkal több magyar támogatója van, mint román, az RMDSZ-nek őt kellene támogatnia. A szövetség jelenlegi polgármesterjelöltje ma már úgy látja: Smaranda Enache nem tekinthető független jelöltnek, és – a Magyar Polgári Párt színeiben induló Benedek Imrével együtt – az a célja, hogy „minél nagyobbat üssön az RMDSZ-en”. A politikus ugyanakkor azt állítja: támogatottsága többszöröse az emberjogi aktivistáénál.


„Egy olyan  polgármesterjelöltre van szükségem, akit a vásárhelyiek elfogadjanak. Magyarok is, románok is. És ez Smaranda Enache” – ezt nyilatkozta 2011 novemberében a marosvásárhelyi Gaga Rádióban Frunda György szenátor, aki az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjeként indul a június 10-i helyhatósági választásokon.


A rádióműsor felvételét a Tulipédia oknyomozó portál tette közzé kedden.


A szövetség jelöltje az adásban azt is leszögezte: „Én azt hiszem, hogy Smaranda Enachénak sokkal több a magyar támogatója, szavazója, mint a román ebben a pillanatban.” Úgy fogalmazott: a Pro Europa Liga társelnöke a románok szavazatainak legkevesebb tíz százalékát tudná begyűjteni.


Frunda  úgy vélte: Vass Leventének elméleti esélyei sincsenek a polgármesteri tisztség elnyerésére. „Még nem  késő: gondoljuk át, döntsük el hogy jó-e Vass Leventét indítani, vagy pedig van annyi bölcsességünk, hogy felülbíráljuk döntésünket és támogassuk Smaranda Enachét.”


Mint mondta: kilencven százaléka azoknak, akik betelefonáltak a rádióhoz, azt mondták, hogy Enachéra fognak szavazni, tíz százaléka azt, hogy ilyen esetben nem megy el szavazni. Ezért nem tartja bölcs döntésnek Vass Levente indítását, amit az RMDSZ-nek felül kellene bírálni.


Frunda a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben induló Benedek Imréről is szót ejt, szerinte a vásárhelyi orvosprofesszor hibázik  a választásokon való indulásával. „Vásárhelyen nem indulnék RMDSZ-jelölt ellen – még akkor sem, ha meg vagyok győződve arról, hogy nem tud nyerni –, pont azért, hogy ne vádolhassanak azzal, hogy a saját érdekeimet a közösség érdekei fölé helyezem. Nem hiszem, hogy Benedek Imre Marosvásárhely polgármestere tudna lenni” – mondta.


A 2011 novemberi rádióműsor felvétele:


A Smaranda Enachét támogató korábbi kijelentéseiről Frunda György kedden úgy nyilatkozott a  Krónikának: az akkori elképzelései szerint a szövetség jelöltje fiatal politikus kellett volna, hogy legyen, aki összegyűjti a magyarságot, üzenni tud a magyar és román szavazóknak is, és megmutatja, hogy meg tudja nyerni a választásokat. A Vass Leventével szembeni fenntartásait jelezte is a RMDSZ-en belül, a fiatal orvost ennek ellenére így is megválasztották polgármester-jelöltnek.


„Ez év márciusában a közvélemény-kutatások azonban azt mutatták, hogy az RMDSZ-szel gond van, Vass Levente nem tudja hozni az elvárt eredményt, sőt megosztotta a vásárhelyi magyarságot. Ekkor kértek fel, és mivel jól álltam az ismertség és bizalom tekintetében, elvállaltam a jelölést” – magyarázta Frunda.


A politikus úgy látja: Smaranda Enache és az MPP színeiben induló Benedek Imre csak az RMDSZ-ellenes magyar szavazatokat gyűjtik össze, nem a polgármesteri szék elnyerése a céljuk, hanem az, hogy minél nagyobbat üssenek az RMDSZ-en.


„Smaranda Enache rég egyértelművé tette, hogy már nem független jelölt, az EMNP jelentősen segítette kampányában, az ő céljaikért harcol” – mondta. Utalva arra a korábbi kijelentésére, hogy  szavazók jelentős része Enachét támogatja, Frunda leszögezte: „amióta én vagyok az RMDSZ jelöltje, a magyar szavazók nagy része engem támogat”. Hangsúlyozta: a felméréseik azt mutatják, hogy háromszor-négyszer nagyobb a támogatottsága az Enachéénál.Frunda  György ugyanakkor arra számít, hogy nagyon kemény harcot kell majd vívnia Dorin Floreával,  azonban úgy látja, hogy így is esélye van legyőzni a jelenlegi városvezetőt. „De ha veszítek, a különbség kisebb lesz mint Smaranda Enache és Benedek Imre szavazatai összesen” – szögezte le.Mint ismeretes, Vass Leventét először az EMNP helyi szervezete javasolta jelöltnek, majd az RMDSZ bejelentette: a szövetség hivatalos jelöltjének nevezte ki az orvos-politikust. A három magyar politikai szervezet közötti viták miatt idén áprilisban Vass bejelentette: csak abban az esetben vállalja a megmérettetést, ha a magyar politikai szervezetek közösen támogatják indulását, a vásárhelyi politikai megosztottság miatt ugyanis nem remélheti, hogy valós esélyei lennének a helyhatósági választáson.


Vass visszalépése után az RMDSZ április közepén bejelentette: Frunda Györgyöt indítja polgármester-jelöltként a június 10-i önkormányzati választásokon.


Smaranda Enache korábban többször hangsúlyozta, az a célja, hogy a marosvásárhelyi polgárokkal összefogva leváltsa a regnáló polgármestert, Dorin Floreát, illetve az „agresszív, korrupt, populista” városvezetést, amire véleménye szerint csak egy független, értékelvű politizálást felmutató jelölt lehet képes. A Krónikának a független jelölt korábban azt nyilatkozta: megtiszteltetés lenne számára, ha a város magyar és román demokratikus pártjai és civil szervezetei mellé állnának, és együtt próbálnának véget vetni a jelenlegi polgármester uralmának. „Ez egy értékekre épülő, példaszerű összefogás lenne” – nyilatkozta Smaranda Enache.
 23.05.2012


Toró megosztással vádolja Frundát


Toró T. Tibor és Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos, illetve megyei elnöke az egyik internetes hírportálon, valamint egy napilapban megjelent Frunda-interjúban elhangzottakat kommentálva, amelyben az RMDSZ polgármesterjelöltje azt mondta, hogy szerinte Smaranda Enache lenne a legmegfelelőbb jelölt Marosvásárhely polgármesteri székére, megállapította, hogy annak idején, amikor az interjú készült vagy nem gondolta át kellően, vagy ő maga lett a magyarság megosztója.A tegnapi közös sajtótájékoztatón az EMNP elnöke kijelentette: „Frunda György szerintem egyértelműen a jelenlegi polgármester malmára hajtja a vizet.(…) Frunda szenátor úr egy megosztó személyiség, és világos, hogy a jelenlegi polgármestert csak egy egységes magyar jelölttel lehetett volna leváltani”.Toró szerint Frunda következetlen, ezért sose támogatta az EMNP, amikor az RMDSZ bejelentette, hogy őt támogatja, akkor számukra világossá vált, „magasabb szinten valamilyen háttérpaktumot kötöttek, a jelenlegi polgármestert akarva székébe segíteni és megtartani”. Sajnálatos, mondta, hogy nem Frunda Györgyöt fogják büntetni a választók azáltal, hogy nem választják meg, hanem saját magukat, de nem nagyon maradt választásuk.


„Tévévitára provokálom Toró Tibort”Frunda György a fentiekre reagálva kijelentette: – Toró T. Tibor nemcsak rosszhiszemű, de egyszerűen hazudik, csúsztat. Toró Tibor kollégám volt a parlamentben nyolc éven keresztül, és nagyon jól tudja, hogy akkor, amikor ő kuksolt a padban, azon kevesek között voltam, aki kiálltam a magyar ügyért és a kisebbségi jogokért. Tehát elutasítom a vádat. Nem értem, hogyan engedheti meg magának, hogy ennyire csúsztasson, mert egyértelmű, hogy nem én osztom meg a magyarságot, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az RMDSZ jelöltjeire akarnak szavazni a magyarok. Azt hiszem, pont ez zavarja Toró Tibort és pártját. Nem az RMDSZ osztotta meg a magyarságot, sem Erdélyben, sem máshol, hanem a Fidesz által támogatott politikai pártok itt, Erdélyben és Szlovákiában is. Azt akarjuk elkerülni, hogy a szlovákiai magyarság sorsára jussunk, és ne legyen parlamenti képviseletünk, ezért nagyon fontos, hogy most, az önkormányzati választásokon az emberek eljöjjenek és az RMDSZ-re szavazzanak. Én bízom abban, hogy megnyerem a választást, nagyon komolyan dolgozom, az RMDSZ-csapattal együtt körzetről körzetre, házról házra járunk, szóba állunk az emberekkel, meghallgatjuk óhajaikat, elvárásaikat és azokat bevisszük a programomba. Azt hiszem, ez a jó. Toróék kritizálnak, megosztják a magyarságot és hazudnak. Ezt elutasítom, sajnos, annyira színvonaltalan az egész, hogy erre többet nem akarok reagálni.


Frunda György kijelentette: tévévitára provokálom Toró Tibort, programokról, múltról és jövőről: mit tettem én és mit tett ő a parlamentben, mit ajánlok én, és mit ajánl ő a marosvásárhelyieknek. Ha van mit üzennie a marosvásárhelyieknek, akkor remélem, hogy elfogadja a felkérést.
 24.05.2012


Smaranda Enache: egy politikai párt sem támogatja a kampányomat


Smaranda Enache, a Pro Európa Liga (PEL) társelnöke csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette: az utóbbi időben felröppent sajtóhíresztelések ellenére továbbra is független jelöltként pályázik a polgármesteri tisztségre, és egyetlen párt sem támogatja kampányát.


Smaranda Enache független polgármesterjelölt a marosvásárhelyiekkel beszélget


Marosvásárhely egyetlen független polgármestejelöltje csütörtökön kifejtette: a családján kívül senki nem nyújt neki anyagi segítséget. Elmondta: bankszámlát nyitott, amelyre bárki utalhat pénzt, aki támogatni szeretné kampányát, azzal a feltétellel, hogy a választások után közzé teszi a „mecénások” neveit. Smaranda Enache hozzátette: volt már olyan, aki anyagilag segítette volna a kampányt, ám meggondolta magát, miután megtudta, hogy nevét is közzé tennék. A PEL társelnöke kifejtette: nem ismer egyetlen választási felmérést sem, és nem is az a célja, hogy a neve előre kerüljön a kampányidőszakban, hanem az, hogy mindenki megismerje az értékrendszerét. A fő cél pedig továbbra is a jelenlegi városvezetés leváltása marad – tette hozzá Smaranda Enache, aki arra bíztat minden marosvásárhelyit, hogy június 10-én menjen el szavazni.


Az emberjogvédő szervezet társelnöke kifejtette a Pro Európa Liga álláspontját Nyírő József újratemetésével kapcsolatban: nem elfogadható az a személyi kultusz, amely a szélsőjobboldali politikusként is ismert Nyírő József író újratemetése körül kialakult. „Nyírő József székely író újratemetése számos vitát váltott ki az utóbbi időben, amelyek nem járulnak hozzá az író emlékének tiszteletben tartásához és egy román-magyar bizalmi légkör kialakításához” – fejtette ki Smaranda Enache. A székely értékeket hirdető, közismert író ugyanakkor a szélsőjobboldali Szálasi-kormány tagja is volt, és ő maga is inkább a száműzetést választotta a többi párttaggal együtt – mondta a PEL elöljárója. „Nyírő József magántemetése nem ad okot aggodalomra, de úgy gondoljuk, hogy a tény, hogy a családi szertartást nyilvános eseménnyé alakítják és a politikai pártok kisajátítják, nem járul hozzá az író emlékének tiszteletben tartásához. Nem elfogadható  személyének kultusza, nem lehet példaképként tekinteni rá” – tette hozzá Smaranda Enache. 26.05.212


Smaranda Enache mint magyar polgármesterjelölt?


Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor és Maros megyei elnöke, Portik Vilmos szerdán sajtótájékoztatón mutatták be azt a novemberi hangfelvételt, amelyen Frunda György szenátor, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje leszögezte: az RMDSZ-nek is Smaranda Enachét kellene támogatnia. Azóta csupán négy hónap telt el, de homlokegyenest mást nyilatkozik.


Frunda György a GaGa Rádiónak novemberben adott nyilatkozatában úgy vélte, a közös jelölt Vass Levente nem megfelelő, hanem az RMDSZ-nek is Smaranda Enachét kellene támogatnia, mivel őt a marosvásárhelyi románok és magyarok egyaránt elfogadják. Frunda György novemberi rádióbeszélgetését vágott és vágatlan formában a tulipedia.info portál tette közzé. Portik Vilmos szerint a bemutatott hangfelvétel legfontosabb mondata: „egy olyan jelöltre van szükség, aki a magyarok és románok is elfogadnak, és az jelen esetben Smaranda Enache”.


Toró T. Tibor szerint álláspontváltozásával Frunda György megosztja a magyarságot. „Nem nagyon értjük, hogy mi változott azóta? Novemberben ez hangzott el, húsvét tájékán pedig kiderült, hogy végül Frunda György lesz az RMDSZ polgármester-jelöltje. Akkor Frunda azt mondta, hogy a magyarok 90%-a Smaranda Enachéra szavazna, 10%-a pedig el sem megy szavazni. Azóta ő maga az RMDSZ jelöltje, tehát ő osztja meg a magyarságot. Ne lepődjünk meg Frunda következetlenségén a korrupcióellenesség kapcsán sem, hiszen az európai parlamenti választásokon az RMDSZ-től az első helyet kapta ésminden erdélyi magyarnak megígérte, hogy elmegy Brüsszelbe, mégsem tette meg. Nem Frunda György, hanem a magyar közösség szenved büntetést, azok, akik magyar polgármestert akartak. A másik lehetőség, hogy ezek az emberek Smaranda Enachét válasszák, de félő, hogy ebben a választási zajban nem jut el az üzenet” – fogalmazott Toró T. Tibor.


A Néppárt elnöke újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: azEMNP nem azért jött létre, hogy megossza a magyarságot, hanem azért, hogy mozgósítsa azokat, akik kiábrándultak az eddigi politikából, és aktív közösségépítésre buzdítsa őket. „Dorin Floreát csak a közös magyar jelölt tudta volna legyőzni, mi ezt szorgalmaztuk, amikor Vass Leventét javasoltuk. Olyan magyar jelöltet kerestünk, aki mögé mindannyian felsorakozhatunk. Ezt az RMDSZ elutasította. Smaranda Enache 22 éve következetesen bizonyítja, hogy békére törekszik, becsületes, tisztakezű. Következetes politikusokra van szükség, nem olyanokra, akik négyhavonta változtatják álláspontjukat”– mondta Toró T. Tibor. 27.05.212


A Digi24 szerint Dorin Florea lesz Marosvásárhely polgármestere


A Szövetség Marosért és az RMDSZ szoros versenyben küzd a marosvásárhelyi polgármesteri, valamint a megyei tanács székért. A választók több mint 50%-a menne el voksolni Marosvásárhelyen, ahol a PDL már egyáltalán nem népszerű, derült ki a Digi24 által rendelt IRES kutatásból.


A Szövetség Marosértnak 54 polgármesterjelöltje van a megyében, a polgármesteri székre a legnagyobb előnnyel Dorin Florea indul, akit a választók 52%-a szavazna meg. A kutatások alapján ismét Dorin Florea lesz Marosvásárhely polgármestere, aki új mandátumában megígérte, hogy a külföldi befektetőket fogja városunkba vonzani.


28%-al kevesebb szavazattal, az RMDSZ jelöltje, Frunda György áll, aki a szavazatok 24%-át gyűjtené be Marosvásárhelyen, ugyanakkor megígérte „nem csak a magyarok polgármestere” lenne.


A harmadik helyen a függetlenként induló Smaranda Enache áll, akire a szavazók 16%-a voksolna. A negyedik pozíciót az USL kandidánsa, Cornel Briscaru foglalja el, aki a szavazatok 7%-át gyűjtené be.


A Megyei Tanácsért is kemény harc folyik, ugyanis az RMDSZ a szavazatok 38%-át vinné el, míg az USL csupán két százalékkal marad el tőle. A PDL a szavazatok 19%-át vinné el. A felmérés szerint a szavazók több mint 50%-a menne el szavazni, míg 20%-uk biztosan nem járul az urnákhoz.


A Digi24 hírtelevízió által rendelt IRES kutatásban 1.200 személy vett részt. A kutatást május 23-24 között végezték, hibaértéke 2,9%.
 29.05.2012


Smaranda Enache vrea să reprezinte femeile la decizii


 Enache, co-preşedintele Ligii Pro Europa se află de 22 de ani în slujba comunităţii târgumureşene, este fidelă valorilor europene în care crede şi militează pentru drepturile omului. Candidează independent la funcţia de primar al municipiului Târgu Mureş, cu speranţa că va reuşi să înlăture corupţia din sistemul public, să ofere transparenţă chelturii banului public şi să creeze locuri de muncă.


 Reporter: Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura pentru funcţia de primar a municipiului Târgu-Mureş?


Smaranda Enache: Ceea ce pe noi ne-a exasperat de-a lungul anilor în legătură cu administraţia publică, cu actualul primar al oraşului, modul în care s-au luat decizii nefavorabile comunităţii noastre, modul în care consilierii locali au avut acces la o serie de atribuiri pe baze politice, felul de care conflictul de interese a putut să ia forme astronomice, modul în care am văzut că se cheltuie banii publici, nu pentru o dezvoltare durabilă a Târgu-Mureşului, ci pentru perpetua circulare a banilor în asfaltări, plantări de pomi şi lucruri care iau ochii şi care se repetă ciclic pentru că sunt făcute prost şi costă mereu bani.


 Rep.: Sunteţi singurul candidat independent, femeie. Ce şanse credeţi că aveţi?


S.M.: Eu nu ascund că am făcut parte de-a lungul celor 22 de ani de activitate civică în foarte multe proiecte şi mişcări care urmăresc promovarea femeilor pe picior de egalitate în toate funcţiile de răspundere publică şi la toate nivelele. În această campanie nu mă susţin numai pe mine, ci şi dreptul femeilor de a participa la decizii la toate nivelele. Din păcate România este una dintre statele europene cu cea mai redusă reprezentare a femeilor în funcţiile publice, în special în cele de înalt nivel.


 Rep.: Să presupunem că veţi fi aleasă. Care este planul dumneavoastră de dezvoltare a municipiului Târgu-Mureş?


S.M.: Oamenii doresc locuri de muncă, inclusiv pentru cei care cresc copii sau pentru pensionari, a unor locuri de muncă flexibile, doresc investiţii, aer curat şi nepoluat pentru copiii lor şi doresc ca Târgu-Mureşul să devină un oraş atractiv, din care populaţia nu scade, tinerii nu pleacă şi care să se dezvolte şi din punct de vedere demografic. Proiectul meu este acela de a continua administrarea oraşului pentru o locuire civilizată şi în acelaşi timp sunt conştientă că atragerea fondurilor europene este o prioritate şi, aici pot să spun că având avantajul unui om care a lucrat în diplomaţie, în proiecte în 40 de state ale lumii, vorbitoare a multor limbi străine cred că aş putea fi în acelaşi timp nu numai un bun administrator, necorupt, ci şi un ambasador credibil, pentru că trebuie să ţinem cont de faptul că despre România există o percepţie negativă în lume şi anume că aici toate contractele sunt dominate de corupţie. De aceea fondurile europene vin în număr mai mic şi investiţiile la fel.


 Rep.: Cum încercaţi să convingeţi târgumureşenii că meritaţi să le fiţi primar?


S.M.: Evenimentele pe care le-am gândit eu pentru aceste campanii sunt modeste, mă văd cu grupuri mai mici de oameni, nu parcurg străzile cele mai iluminate şi dichisite din oraş ci mai mult suburbiile şi oamenii necăjiţi. Lumea mă cunoaşte şi nu în ultimă instanţă trebuie să spun că un independent dacă vrea să rămână independent nu poate accepta fonduri mari şi mai ales anonime pentru campania sa, aşa încât eu nu dispun de sume care mi-ar permite bannere uriaşe şi milioane de fluturaşi.


Kronika


29.05.2012


IRES: Frunda Györgynek nincs esélye


Elméleti esélye sincs a polgármesteri szék megszerzésére Frunda Györgynek, az RMDSZ marosvásárhelyi jelöltjének – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből. A legfrissebb, május 23. és 24. között végzett felmérésből kiderül, negyedszerre is mandátumot szerezne a város jelenlegi elöljárója, Dorin Florea, akire a lakosság 52 százaléka szavazna. A Demokrata-Liberális Párt (PDL) országos alelnökét – aki jelenleg az általa létrehozott Szövetség Marosért nevű csoportosulás nevében száll versenybe – Frunda követi. Amennyiben holnap szerveznék meg a helyhatósági választásokat, az RMDSZ képviselője Florea szavazatainak a felét sem kapná meg.


Az 1200-as mintán végzett közvélemény-kutatás szerint Frunda a voksok 24 százalékát, a független, de az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által támogatott Smaranda Enache a 16 százalékát, míg a Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltje, Cornel Brişcaru csupán a 7 százalékát kapná meg. A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Benedek Imre az IRES szerint egy százalékon aluli teljesítménnyel fejezné be a megmérettetést.


Felmérés,


megrendelt eredménnyel?


Amint beszámoltunk róla, a múlt hét közepén Frunda György kijelentette, hogy hat százalékra közelítette meg a jelenlegi városatyát, a felmérés eredményének forrását azonban nem jelölte meg. Nem akarta lapunknak elárulni a szociológiai kutatást végző cég nevét Csép Andrea, a szenátor kampánystábjának a vezetője sem. Az IRES eredményeit kommentálva azonban elmondta, hogy szerinte azok egyáltalán nem hitelesek. Ugyanezen a vélemény van a csupán 0,4 százalékra „taksált” Benedek Imre is. Az MPP jelöltje szerint az IRES és a megrendelő Digi 24 hítelevízió tulajdonosait, Vasile Dâncut, illetve Tészári Zoltánt lekenyerezték azért, hogy ilyen eredményeket hozzanak ki.


„Nem létezik, hogy míg az RMDSZ 38 százalékon áll, Frunda megakadt volna 24-en. Ha ez valós lenne, a szenátornak már holnap vissza kellene lépnie. Az meg végképp hihetetlen, hogy én még egy félszázalékot se kapjak” – fejtette ki a Krónikának Benedek, aki szerint az eddigi felmérések alapján a voksok mintegy 8-10 százalékára számíthat. Megítélésében a közvélemény-kutató intézet és a felmérés megrendelője egy másik csúsztatást is elkövetett azzal, hogy sem az MPP, sem az EMNP nevét nem tüntette fel a tanácsosi listára leadandó szavazatok összesítésében.


Smaranda Enache is állítja, hogy „a felmérésekhez érdekek fűződnek”, ám ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy függetlenként 16 százalékra nőtt. „A hétvégén közzétett felmérés eredményei megerősítik bennem azt a sokat hangoztatott elméletet, miszerint a jelenlegi polgármesterrel csakis egy minél szélesebb körök által támogatott független jelölt szállhatott volna versenybe” – nyilatkozta a többnyire magyar szavazókra számító emberjogi aktivista.


Lesújtó magyar eredmények


Lucian Săcălean marosvásárhelyi szociológus szerint a helyi gyakorlat eddig azt mutatta, hogy a jelöltek általában a felmérésekben mutatott formájukat „hozzák” a választások napján is. Florea előrevetíthető sikerének legfőbb oka az, hogy az IRES-felmérés szerint a marosvásárhelyiek 59 százaléka jónak, 23 százaléka nagyon jónak tartja eddigi polgármesteri tevékenységét.


A magyarság számára lesújtó eredmények születnének az önkormányzati testület összetételét illetően is. Az RMDSZ ugyan megkapná a szavazatok 38 százalékát, ez azonban nem lenne elég több mint kilenc, legfeljebb tíz mandátum megszerzéséhez a 23-ból. Az USL 36 százalékon áll, míg a PDL 19-en. A felmérés szerint sem az EMNP, sem az MPP jelöltjei nem jutnának be a tanácsba, amit a két magyar versenypárt képviselői cáfolnak.


Magyar többségű tanács összefogással?

Az IRES-felmérés bizonyítja azt is, hogy sem a megyében, sem Marosvásárhelyen nem lehet magyar többségű tanácsot alakítani az EMNP képviselői nélkül –  jelentette ki az EMNP Maros megyei elnöke, Portik Vilmos tanácsosjelölt. Kali István, a néppárt vásárhelyi elnöke, tanácsosjelöltje továbbá rámutatott: bár az eredmények szerint a jelenlegi polgármesterre voksolnának a legtöbben, a megbízhatóság alapján azonban a néppárt által is támogatott Smaranda Enache a második. „A megkérdezettek 36 százaléka tartja megbízhatónak a marosvásárhelyi emberjogi harcost, Smaranda Enache ezzel megelőzi az RMDSZ polgármesterjelöltjét. Ez is bizonyítja, a néppárt a megfelelő jelöltet támogatja, amikor a jelenlegi korrupt városvezetés leváltásában gondolkodik” – mutatott rá.
  1. Szerző(k):Szucher Ervin

  30.05.2012

Öt jelölt egy színpadon – közös beszélgetést kezdeményez Smaranda Enache
Közös, nyilvános pódiumbeszélgetést kezdeményez Smaranda Enache, a Pro Európa Liga (PEL) társelnöke, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje a város polgármesteri tisztségét megpályázó jelöltekkel.A nyilvános, választást megelőző közös beszélgetést jövő hét elején a Kultúrpalota nagytermében képzelte el Smaranda Enache. A helyi politikai elemzők, újságírók által moderált két-háromórás vitán azon csoportok képviselői is részt vehetnének, akiket érdekel az, hogy milyen irányba vezetnék a várost a jelenlegi jelöltek. A vallási felekezetek, nemkormányzati szervezetek és befektetők  képviselői is feltehetnék kérdéseiket, és nem utolsó sorban átfogóbb képet kaphatnának a jelöltekről. „A beszélgetés megadná a lehetőséget arra, hogy minden jelölt hitelesen bemutathassa önmagát, mindazt, ami közös a többi jelölttel, és mindazt, ami a saját egyéniségéhez tartozik” – mondta Smaranda Enache szerdán tartott sajtótájékoztatóján.
A független polgármesterjelölt hozzátette: a választópolgárok nem csak a száraz, kinyomtatott program alapján választanak, hanem emberekre szavaznak, olyanokra, akiket elfogadnak, akiket szeretnek, és akikről úgy vélik, hogy képviselni fogják érdekeiket.Frunda és Brişcaru nem utasította el
A PEL társelnöke portálunknak elmondta: az elmúlt héten egy helyi televíziócsatorna meghívására közös beszélgetésen vett rész Frunda Györggyel, az RMDSZ polgármesterjelöltjével, illetve Cornel Brişcaruval, a Szociálliberális Unió jelöltjével, akiknek felvetette a nyilvános pódiumbeszélgetés ötletét, és ők nem utasították vissza a lehetőséget. „Mivel Dorin Florea, jelenlegi polgármester sosem jött el egy ilyen találkozóra sem, és Benedek Imre professzor nem volt ott azon a találkozón, ezért egyelőre a sajtón keresztül kérem fel őket arra, hogy vegyenek részt a beszélgetésen, de a hét folyamán igyekszem személyesen is megkeresni őket” – mondta Smaranda Enache.
„A választópolgároknak lehetőségük van most végiggondolni, hogy szavazhatnak egy adott polgármesterjelöltre, és egy más tanácsosi listára, akik azt a pártot, politikai áramlatot képviselik, amely közelebb áll hozzájuk, ez az opció nagyon fontos” – tette hozzá a független polgármesterjelölt, akinek választási programja csütörtök délutántól a www.smarandaenache.ro honlapon lesz elérhető. 
Választási megfigyelőket keres a Liga
Független választási megfigyelők jelentkezését várja a Pro Európa Liga emberjogvédő szervezet a június 10-ei önkormányzati választások idejére. A megfigyelőket a PEL készítené fel, és mintegy 160 megfigyelőt küldenének a szavazó bizottságokhoz a választások napján. Jövő szerdáig, június 6-áig várják a jelentkezőket a szervezet Rózsák tere 5. szám (harmadik emelet) alatti székhelyén. Érdeklődni a 0265–250182-es telefonszámon lehet.30.05.2012

Új egység – együttműködés
Városfejlesztés, munkahelyteremtés, közösségépítés, a fiatalok itthontartása – erre a négy pillérre épül az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének Új egység címet viselő választási programja. Az alakulat vezetői szerint a dokumentumot a megyeközpontbeliekkel együtt dolgozták ki.
Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének választási programjáról részletesen Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, Portik Vilmos, a megyei szervezet vezetője, illetve Kali István, a városi szervezet elnöke beszélt szerdán.
A marosvásárhelyiek programja
Mint Portik Vilmos elmondta, nem kampánystáb írta a dokumentumot, hanem a marosvásárhelyiek, amikor az EMNP képviselői meglátogatták őket a lépcsőházi beszélgetések során. Kali István megjegyezte, a párt konzultációval kezdte a kampányt. „Szórólapokat osztogattunk, megkérdeztük az embereket arról, hogy min kellene változtatni.Mindenlakónegyedbe ellátogattunk, volt olyan, amelyikbe többször is. Sokan meglepődtek, mivel, mint mondták, már nagyon régen láttak politikust. Megígértük nekik, hogy a kampány után is kimegyünk, és szóba állunk velük” – fogalmazott. A beszélgetések során elhangzottakból írták meg a választási programot, amely négy fő alappillérre támaszkodik.
Négy pillér
Az EMNP tervei között szerepel, hogy élhetőbbé tegyék a város lakónegyedeit, parkolóházakat, mélygarázsokat építsenek. Ezeken kívül a közszállítási vállalat járműparkjának felújítását, a jegyárak csökkentését, illetve a támogatási rendszer ésszerűsítését tűzték ki célul. A Mikó Imre gazdasági tervet a helyi igényekhez alakítanák, a helyi kis- és középvállalkozások fejlesztését tartva szem előtt, így 2500 munkahelyet hozva létre. „Az egyik legégetőbb probléma Marosvásárhelyen a munkahelyek hiánya. Mindezeken kívül célunk egy erős magyar közösség kialakítása, illetve a fiatalok itthon tartása” – fogalmazott Kali István.
Összefogásra van szükség a választások után
Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elmondta, a választási programra nem úgy kell tekinteni, mint ígéretekre. „Természetes, hogy ezt támogatás nélkül nem lehet megvalósítani. A magyar közösséget érintő pontokat a többi, a tanácsba bejutó párt képviselőivel közösen, míg a városfejlesztésre vonatkozóakat pedigmindentanácsossal, illetve a leendő polgármesterrel együtt kell megvalósítani. Ezért Új egység a dokumentum címe. Június 10-e után el kell felejteni a kampányban történteket és a közösségért kell majd dolgozni” – mondta. Hozzátette, reményei szerint minimum két képviselője lesz az Erdélyi Magyar Néppártnak a Marosvásárhelyi Tanácsban.
Vita csak a helyhatósági választások után
Toró T. Tibor arra reagálva, hogy Frunda György, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje az egyik sajtóorgánumban nyilvános vitára invitálta, elmondta, június 10-e után nagyon szívesen áll a kérdések elébe. „Most egyelőre neki Smaranda Enachéval, Benedek Imrével, Dorin Floreával kell vitáznia, de a választások után, ha még lesz kedve, akkor vitázhatunk nemzetpolitikai kérdésekről, vagy arról, hogyan képzeli el közép- és hosszú távon a magyarság jövőjét” – mondta.

Kronika, 30.05.2012
Smaranda Enache szerint kamu a sárdobálás
Az RMDSZ és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) közötti cinkosságokra hívta fel többek között a figyelmet tegnap Smaranda Enache marosvásárhelyi független polgármesterjelölt. A Pro Europa Liga társelnöke szerint a jelenlegi városvezető, Dorin Florea és legesélyesebbnek tartott kihívója, Frunda György közötti sárdobálás mindössze a választók szemfényvesztését szolgálja.
 Annak ellenére, hogy a lakóknak írt levelében az előbbi durván támadja a szövetség politikusait, minden sikertelenségért őket okolva, Frunda pedig lopással, csalással és hazugsággal vádolja a PDL-s elöljárót, Smaranda Enache szerint a két ellenfél és pártjaik jól megvannak egymással.
„Ne csapjuk be önmagunkat, hisz a demokrata-liberális Florea és az RMDSZ egészen jó viszonyt ápolnak. Együtt faragták vissza a közalkalmazottak fizetését, együtt adóztatták meg a nyugdíjakat, együtt vezették be a cégek átalányadózását, és közösen ugrottak a Marosvásárhely egyik jelképének számító Raed Arafat nyakának. Helyi szinten együtt fizették ki közpénzekből a párt embereitől bérelt, úgynevezett lakótelepi polgármesteri hivatalokat, és együtt bízták a közszállítást az alpolgármester cégére. Arról se feledkezzünk meg, hogy közös egyetértésben szavazták meg a temesvári gyilkos, Ştefan Guşă tábornok mellszobrának felállítását, együtt döntöttek a Kultúrpalota mögötti és az épületnek rendkívül ártó emeletes parkoló felépítéséről. Most meg együtt akarnak az önkormányzat nevében ezerhétszáz lakást vásárolni különböző barátok cégeitől. Együtt nézik el a vegyipari kombinátnak, miként szennyezi a város és környéke levegőjét és együtt tették félre a demokratikus módon választott Marius Ichim liberális alpolgármestert, akit egy PDL-sre cseréltek; a bíróság szerint is teljesen törvénytelenül” – sorolta a példákat Smaranda Enache.
Az ujjal mutogatás helyett az emberjogi harcos szerint Floreának inkább az eddigi mandátumok sikertelenségeinek valós okairól kellene beszélnie, Frundának már az elmúlt tizenkét év alatt fel kellett volna hívnia a közvélemény és a hatóságok figyelmét a most oly sokat emlegetett lopásokra, csalásokra és hazudozásokra. Smaranda Enache arra is kitért, hogy a magyar audiovizuális sajtó egy része teljesen bojkottálja vagy ellehetetleníti.
A független jelölt egy RMDSZ-hez közel álló rádióadót és tévéadót nevezett meg, mondván, hogy ezelőtt nyolc évvel, amikor Kolozsváron indult az akkor még Gheorghe Funar által elfoglalt polgármesteri székért, ugyanígy járt el vele a magyar nyelvű média. Amint beszámoltunk róla, a legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei alapján a Pro Europa Liga társelnöke a harmadik helye

 

 

30.05.2012

Smaranda Enache: Adevărata schimbare nu e perpetuarea mariajului politic care din 4 în 4 ani se lasă cu păruieli publice

Târgu Mureş, 30 mai /Agerpres/ – Candidatul independent la Primăria Târgu Mureş, Smaranda Enache, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că schimbarea înseamnă ‘alternativa’ şi nu ‘alternanţa’ la putere şi că din punctul ei de vedere, adevărata schimbare nu înseamnă doar certurile din campania electorală dintre unele personaje care între alegeri conlucrează.

‘Din punctul meu de vedere, adevărata schimbare nu este perpetuarea acelui tip de mariaj politic care din 4 în 4 ani se lasă cu anumite păruieli publice, iar în perioada dintre alegeri este profitabilă tuturor părţilor (…) Cred că niciun cetăţean nu se amăgeşte în privinţa realei relaţii dintre UDMR şi PDL. Aceasta a fost, în mare parte, un mariaj fericit. Împreună cele două partide, pe plan naţional, au decis să taie 25% din salarii, împreună aceste partide au impozitat pensiile, au introdus impozit forfetar pe SRL-uri, au sărit la beregata lui Raed Arafat, deşi era singurul brand credibil al Târgu Mureşului, au tolerat risipa, luxul guvernamental, firmele de casă’, a declarat Smaranda Enache.

Aceasta a arătat că mesajul electoral al candidatului UDMR la Primăria Târgu Mureş, Gyorgy Frunda, este ‘Valtas Most’ – care se traduce ‘Schimbarea acum’, dar şi ‘Schimb de persoane’ – şi că nu este clar dacă acest candidat ‘doreşte alternativă sau alternanţă’.

În privinţa contracandidatului ei din partea Alianţei pentru Mureş, dr. Dorin Florea, actualul primar, Smaranda Enache a spus că acesta ‘dă vina pentru toate punctele nerealizate din programul domniei sale din promisiunile electorale pe colegii de la guvernare, de la centru şi local, adică politicienii UDMR’.

‘După părerea mea, un primar care nu poate coopera nici măcar cu aliaţii de la guvernare trebuie să plece. Un primar care stă cu mâna întinsă spre Bucureşti şi spre partid în loc să dea ocolul lumii să facă rost de investiţii, trebuie să plece. Un primar care susţine că face traseism politic numai pentru binele comunităţii, dacă nu strânge bani făcând acest traseism politic trebuie să plece. Altfel, cum vedem, oraşul moare şi se afundă în datorii’, a susţinut Smaranda Enache.

Aceasta a apreciat că în discursul public şi în dezbaterile televizate contracandidaţii ei au fost eleganţi, civilizaţi şi au dat dovadă de fair-play, însă în scrisorile pe care aceştia le trimit populaţiei, cu referire la Gyorgy Frunda şi Dorin Florea, există ‘o cantitate suficientă de toxine’.

Smaranda Enache le-a mai propus contracandidaţilor săi să organizeze o dezbatere publică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, pentru a putea fi evaluaţi de populaţie.

Pentru Primăria Târgu Mureş candidează dr. Dorin Florea, actual primar (Alianţa pentru Mureş), senatorul Gyorgy Frunda (UDMR), dr. Benedek Imre (PCM), Cornel Brişcaru (USL) şi Smaranda Enache (independent).AGERPRES/(A – Dorina Matiş)31.05.2012

Marajul fericit PDL şi UDMR, atacat de Smaranda Enache
Candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, Smaranda Enache, îşi doreşte o dezbatere electorală la care să participe toţi cei cinci candidaţi înscrişi în cursă. Aceasta a susţinut că faptul că, momentan, primarul Dorin Florea nu participă la nicio dezbatere nu îi jigneşte pe contracandidaţi, ci pe alegători.
 Candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, Smaranda Enache, a făcut o radiografie dură a politicii PDL-UDMR din Târgu-Mureş. „În plan local au tolerat o administraţie netransparentă, cum au doevedit-o studiile făcute de IPP, împreună cu Liga Pro Europa, au tolerat plata unor chirii de mii de euro clientelei de partid pentru aşa-zisele primării de cartier, au tolerat acordarea monopolului asupra transportului în comun unei firme particulare deţinute de viceprimarul şi de familia viceprimarului PDL aflat într-un scandalos conflict de interese, au votat ridicarea la Târgu-Mureş a unei statui a generalului Ştefan Guşă care a dispus să se tragă în revoluţionari la Timişoara în decembrie 1989, au votat împreună amplasarea unui garaj în curtea Palatului Culturii pentru a-l submina, se pregătesc să cumpere de la firme imobiliare prietene peste 1.700 de apartamente la suprapreţ îndatorând oraşul, au lăsat să crească la cote dureroase preţul apei, preţul gazului, au tolerat poluarea oraşului de combinat”, a spus Smaranda despre mariajul fericit dintre cele două formaţiuni politice.
Îşi doreşte dezbatere
 Smaranda Enache le-a lansat o invitaţie celor patru contracandidaţi la o dezbatere electorală în Sala Mare a Palatului Culturii la începutul săptămânii viitoare, moderată de analişti politici şi jurnalişti şi la care să participe cât mai mulţi alegători. Enache a explicat şi de ce ar fi nevoie de o astfel de dezbatere: „ar permite o poziţionare mai bună a fiecărui candidat şi la o mai bună informare a alegătorilor. Este extrem de lăudabil că noi participăm la dezbateri electorale dar aceste dezbateri au un număr de întrebări care sunt destul de tehnice care sunt relevante, sunt importante, dar care acoperă profilul fiecărui candidat, ne face pe toţi o apă şi-un pământ. Niciunul nu poate să manifeste genul proxim şi diferenţa specifică dintre noi”. De asemenea, candidatul independent a comentat şi absenţa constantă a primarului Dorin Florea la dezbateri. „Nu vreau să calific absenţa continuă a domnului primar, nu cred că pe noi ne jigneşte, nu el m-a învrednicit cu o vizită, ci eu l-am învrednicit cu o vizită în urmă cu o săptămână, ci nu mă simt jignită eu, dar cred că pentru cartea sa de vizită care spune că îi reprezintă pe cetăţeni, îl interesează cetăţenii ar fi un atu să participe la o asemenea dezbatere”, a spus Smaranda Enache.

 

 

 02.06.2012.

Smaranda Enache „Deși actualul primar a făcut foarte multe pentru confortul vizual, cred că nu are viziune, nu are anvergură”

Cum ați decis să intrați în acest joc, să zicem, destinat bărbaților?

În primul rând am fost îndemnată de câțiva târgumureșeni, care mi-au reproșat că în 2004 m-am dus să candidez la Cluj, pentru funcția de primar, unde nu aveam atâtea de făcut și că ar fi trebuit să fac asta la Tîrgu-Mureș și atunci mi-a venit o idee, că poate ar fi bine să monitorizez cum funcționează Primăria, Consiliul Local și să încerc să mă uit puțin la ce se întâmplă în alte orașe care sunt dinamice. Adevărul este că decizia finală, pe care am comunicat-o în 2010, decembrie, era legată de un soi de acumulare de neputință, indignare, patriotism local, frustrare, că Tîrgu-Mureșul, deși e un oraș cu tradiție, e încă divizat, care respiră adesea numai cu o jumătate de plămân, când nu i se pune un plasture pe gură. Pe urmă, eram foarte întristată că nu vedeam în această comunitate, în conducerea Primăriei, o viziune pentru Tîrgu-Mureșul secolului XXI. Acest oraș a fost o micuță capitală regională, în Evul Mediu, s-a dezvoltat mult la începutul secolului XX, a avut o modernizare forțată, cu avantaje și dezavantaje, pe perioada socialismului și acum, în prag de secol XXI, este un oraș destul de provincializat, fără o anvergură națională și europeană, deși aici trăiesc foarte mulți oameni interesanți. Sunt tot felul de insule de cultură, de carte de vizită, de excelență, în multe domenii. Faptul că toate aceste insule nu au putut fi unificate și că ele nu au avut o voce publică și că nu au fost invitate și nu au avut acces la deciziile strategice pentru dezvoltarea orașului a fost pentru mine o frustrare pe care nu am mai putut să o suport și am spus: trebuie să încerc să candidez, să găsim o nouă formulă de guvernare locală în care valorile Tîrgu-Mureșului, oamenii deștepți, experții să se poată desfășura și să ducă orașul acesta spre sfârșitul secolului XXI ca un oraș potent, prosper și care înseamnă ceva, pentru că în secolul XXI nu numai țările, ci și orașele au o anumită putere.

Să vorbim despre o problemă importantă, pe care ați lansat-o și care a stârnit foarte mult interes atunci când eu am scris o știre, de la o conferință de presă, care spunea așa: „Smaranda Enache refuză finanțările netransparente”. Ați lansat un lucru extraordinar, pentru că interesul majorității politicienilor este banul și puterea. Ați lansat o idee nouă, care ar trebui urmărită și respectată de toată lumea.

Pentru că pentru mine politica și atracția pentru treburile cetății nu este legată de parvenirea socială, de îmbogățire, de a-mi găsi o sursă, de a fi prosperă, eu și familia mea, ci este legată de ceea ce e originar în Grecia Antică, să fii un animal politic, un servitor al comunității, să faci acest lucru prin voluntariat, pentru binele tuturor și al tău inclusiv, dar un bine care nu este material, un bine care este imaterial, care ține de confortul de viață. În definitiv, noi nu trăim mai mult de 89-90 de ani în această viață și această viață ar trebui să o putem trăi demn, plăcut, în armonie. Pentru aceasta ar trebui să existe politica, să-i putem delega ceea ce noi nu putem fiecare face, ci împreună. Acest model de a publica la sfârșitul unei campanii electorale toate sursele de venituri este un model american, dar există și în unele state europene și, în felul acesta, oricine poate afla care sunt sursele de finanțare a unei campanii și poate urmări în timpul mandatului public al persoanei date dacă a oferit privilegii sau facilități celor care au finanțat campania. Aici, la Tîrgu-Mureș, a fost o noutate, dar nu numai această noutate face ca eu să nu fiu finanțată în această campanie, ci și presiunea de grup. Vă mărturisesc că eu, fiind o persoană interculturală, trăind între două comunități, cea română și cea maghiară, și fiind și un om cosmopolit cu foarte multe drumuri și proiecte în străinătate, nu l-am simțit atât de clar. Nu am simțit atât de profund că societatea târgumureșeană este divizată, nu numai etnic, nu numai lingvistic, dar și de o frică profundă, de frica profundă de a ieși din rând, de a fi o oaie neagră, de a merge împotriva curentului, de a îndrăzni să ai o autonomie de gândire. Am prieteni, nu persoane care ar fi așteptat avantaje de la mine ca primar, pentru că nu aveam ce să le dau, am prieteni, cunoștințe, foști colegi de birou, chiar la o organizație nonguvernamentală, care mi-au spus: „Smaranda, vrem să depunem bani în contul tău, dar am vrea să nu o facem în numele nostru, pentru că nu ne putem asuma riscurile ca după ce tu nu câștigi alegerile noi să fim marginalizați  de partidul care conduce comunitatea noastră sau de persoanele influente și familia noastră să aibe de suferit”. Și am întrebat ce ar putea să aibe de suferit. „Poate să nu primească un post pe care și-l dorește, poate să nu i se atribuie o locuință pe care are dreptul să o primească”. Și asta m-a îngrozit pentru că, deși suntem la început de secol XXI, suntem divizați de un lucru care ținea de dictatură, și anume de frică.

Probabil observați și dumneavoastră că electoratul, cu cât se apropie data de 10 iunie, se aliniază foarte clar. Apropo de bani și de ceea ce discutăm, de problemele serioase pe care ar trebui să ni le punem, dincolo de locurile de distracție pe care le avem în oraș, trebuie să fie aspectul onestității și cinstei candidatului. Cum vedeți dumneavoastră actualul primar și perspectivele care se deschid în situația în care el va câștiga din nou alegerile?

Trebuie să mărturisesc că eu am fost foarte critică cu actualul primar foarte mulți ani, deși tot așa, când s-au făcut atacuri la persoana sa, de o anumită coloratură, eu am protestat și am fost printre puținii care am făcut-o, pentru că nu cred că trebuie încălcate drepturile oamenilor, inclusiv ale celor pe care nu îi agreăm. L-am cunoscut în anii ’90, pentru că eram în Convenția Democratică împreună. Împreună ne-am înveselit și domnia sa a urcat la conducerea Ligii Pro Europa, când a câștigat Emil Constantinescu. L-am  urmărit și m-am bucurat de succesul său. Am început să fiu oarecum contrariată când a părăsit PNȚCD-ul și a lăsat, într-un fel, de izbeliște chiar sediul PNȚCD din curtea clădirii noastre. Am avut sentimentul că poate nu este un om care e recunoscător, dar nu vreau să-l etichetez. Ca primar a făcut multe lucruri bune. Tîrgu-Mureșul era un oraș foarte gri, un oraș cu drumuri impracticabile, întunecos, așa cum am ieșit din comunism, urât, un oraș în care tot ce era frumos era sub straturi de praf. Domnia sa a avut această ambiție, îi place curățenia, îi plac spațiile verzi, florile, chiar dacă din păcate taie uneori copacii bătrâni. Nu pot să spun că nu a făcut nimic. A făcut multe lucruri, care țin de confortul local, de cum arată cele mai circulate străzi și am vorbit cu domnia sa în această perioadă. L-am vizitat, vreo două ore am stat de vorbă, ca să îl înțeleg mai bine. Cred că nu are o viziune și nu are anvergură, nu din vina sa, dar după 12 ani de stat în primărie și să te ocupi mereu de a pune asfalt nedurabil, de a-l ridica, de a pune pișcoturi, de a le ridica, de a te certa cu consilierii, de a te certa cu jurnaliștii, astea te uzează și nu te lasă să ai un orizont. Ceea ce cred este că domnia sa nu are un orizont și că în următorii patru ani  nu va putea face acel salt pentru Tîrgu-Mureș de care orașul are nevoie. Domnia sa are o mulțime de oameni care lucrează în Primărie și am putut constata că îi ascultă toate ordinele, deci foarte liniștit ar putea pleca în lume să aducă bani, prosperitate și relații pentru Tîrgu-Mureș. Eu când îl sun pe Klaus Johannes, cel mai adesea secretara lui îmi spune că este la un prânz cu ministrul economiei din Bavaria sau este la prânz cu oameni de afaceri din Austria. Deci un primar trebuie să fie bun gospodar, dar aceasta este treaba Primăriei, că sunt peste 1.000 de angajați și un primar trebuie să fie și un ambasador al comunității sale. Domnul primar cred că nu poate să fie acest ambasador, deci următorii patru ani se vor desfășura la fel. Se va asfalta, se va ridica și tot așa, se va certa cu miniștrii UDMR, se va certa cu jurnaliștii și va reveni și va explica de ce nu a putut să facă anumite lucruri, pentru că ceilalți l-au împiedicat. Dar nu e drept să vrei să rămâi în funcție, să vrei să conduci o comunitate dacă nu poți să performezi, pentru că bani nu sunt numai la București. România este membră UE, dacă nu ne dă nu știu care formațiune politică, nu stăm în genunchi și nici cu mâna întinsă, plecăm în cealaltă direcție.

 

Cora Muntean

 

 

 

 

03.06.2012

Smaranda nu cedează presiunilor

Candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, Smaranda Enache, a scris pe pagina sa de Facebook că nu va renunţa la candidatură, în ciuda presiunilor la care este supusă. “Sunt somată tot mai des să mă retrag din competiţia electorală, să-i fac loc celui care are cele mai mari şanse să-l învingă pe actualul primar PDL. Eu însă continui să cred că rezultatul final al alegerilor depinde de fiecare din noi. Nu mă încumet să dau lecţii, am fost dintotdeauna adepta libertăţii. Îi respect şi pe aceia care nu mă votează pe mine”, a afirmat Smaranda Enache.

 

 

05.06.2012

Smaranda Enache vrea dezbatere electorală

Candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, Smaranda Enache, îşi doreşte o dezbatere electorală la care să participe toţi cei cinci candidaţi înscrişi în cursă. Aceasta a susţinut că faptul că, momentan, primarul Dorin Florea nu participă la nicio dezbatere nu îi jigneşte pe contracandidaţi, ci pe alegători.

Candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, Smaranda Enache, a făcut o radiografie dură a politicii PDL-UDMR din Târgu-Mureş. „În plan local au tolerat o administraţie netransparentă, cum au doevedit-o studiile făcute de IPP, împreună cu Liga Pro Europa, au tolerat plata unor chirii de mii de euro clientelei de partid pentru aşa-zisele primării de cartier, au tolerat acordarea monopolului asupra transportului în comun unei firme particulare deţinute de viceprimarul şi de familia viceprimarului PDL aflat într-un scandalos conflict de interese, au votat ridicarea la Târgu-Mureş a unei statui a generalului Ştefan Guşă care a dispus să se tragă în revoluţionari la Timişoara în decembrie 1989, au votat împreună amplasarea unui garaj în curtea Palatului Culturii pentru a-l submina, se pregătesc să cumpere de la firme imobiliare prietene peste 1.700 de apartamente la suprapreţ îndatorând oraşul, au lăsat să crească la cote dureroase preţul apei, preţul gazului, au tolerat poluarea oraşului de combinat”, a spus Smaranda despre mariajul fericit dintre cele două formaţiuni politice.
Îşi doreşte dezbatere
Smaranda Enache le-a lansat o invitaţie celor patru contracandidaţi la o dezbatere electorală în Sala Mare a Palatului Culturii la începutul săptămânii viitoare, moderată de analişti politici şi jurnalişti şi la care să participe cât mai mulţi alegători. Enache a explicat şi de ce ar fi nevoie de o astfel de dezbatere: „ar permite o poziţionare mai bună a fiecărui candidat şi la o mai bună informare a alegătorilor. Este extrem de lăudabil că noi participăm la dezbateri electorale dar aceste dezbateri au un număr de întrebări care sunt destul de tehnice care sunt relevante, sunt importante, dar care acoperă profilul fiecărui candidat, ne face pe toţi o apă şi-un pământ. Niciunul nu poate să manifeste genul proxim şi diferenţa specifică dintre noi”. De asemenea, candidatul independent a comentat şi absenţa constantă a primarului Dorin Florea la dezbateri. „Nu vreau să calific absenţa continuă a domnului primar, nu cred că pe noi ne jigneşte, nu el m-a învrednicit cu o vizită, ci eu l-am învrednicit cu o vizită în urmă cu o săptămână, ci nu mă simt jignită eu, dar cred că pentru cartea sa de vizită care spune că îi reprezintă pe cetăţeni, îl interesează cetăţenii ar fi un atu să participe la o asemenea dezbatere”, a spus Smaranda Enache.

 

 

Anunţ privind acreditarea observatorilor
la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale
din data de 10 iunie 2012

În confromitate cu Hotărârea nr. 4/11.04.2012 a Biroului Electoral Central, organizaţiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate apărarea drepturilor omului, au dreptul de a solicita birourilor electorale de circumscripţie judeţeană acreditarea de observatori interni.

Liga Pro Europa, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului, anunţă persoanele care doresc să fie observatori interni la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 10 iunie 2012, în regim de voluntariat, că pot să se înscrie la sediul Ligii Pro Europa pentru a fi incluşi pe lista de acreditare.

Înscrierile se fac zilnic între orele 9,30 – 14,30 la sediul Ligii Pro Europa din Tîrgu-Mureş, Piaţa Trandafirilor nr. 5 et. 3, pe baza buletinului sau cărţii de identitate. Perioada de înscriere se încheie joi, 7 iunie a.c. la ora 15.00

Persoanele care doresc să fie observatori vor trebui să completeze pe loc o declaraţie pe propria răspundere că au drept de vot şi nu sînt membri ai unui partid politic din România.

Informaţii suplimentare la tel:  0265 250182 sau 0745507166

Kronika

06.06.2012

Civil a pályán

– Előnyt vagy inkább hátrányt jelent függetlenként indulni?

– A legnagyobb előnyöm az, hogy mind a politikai diszkurzusom, mind a programom bármilyen pártérdektől független, ami egy nagy szabadságot biztosít. Így folytathatom annak az értékrendnek a bemutatását, amely nevében tevékenykedtem az elmúlt huszonkét év alatt. Fontos, hogy nincs mögöttem egy párt, amely a saját érdekeinek megfelelően általam próbálná tematizálni a kampányt. A hátrány az, hogy nem tudok magam mögé olyan nagyszámú csoportot felsorakoztatni, mint egy pártnak a jelöltje. Ennek az oka rendkívül egyszerű: az emberek még félnek, vagy nem akarnak egy függetlenhez csatlakozni, főleg azok, akik pozícióikat politikai alapon szerezték vagy őriznék meg. Gondot jelent a rádiókban és tévéadókban leosztott műsoridő; függetlenként, az állami adóknál mindössze öt percet kaptam az egész kampány idejére. Ugyanakkor egy független esetében sokakban felmerül, hogy, ha nem is párttag, eddig a civil szférában tevékenykedett, akkor miért akar ezentúl politizálni?

– Ismerve az ön értékrendszerét és a hazai, szinte minősíthetetlen politikai kultúrát, ez a kérdés bennem is megfogalmazódott. Ugyanis az egyik magyar közmondás úgy kezdődik, hogy aki korpába vegyül…

– Nézze, az én szempontomból a politika egy nagyon nemes emberi foglalkozás.

– Romániában is?

– Nagyon kis számban, de Romániában is vannak kivételesen tisztességes politikusok. De nehogy azt higgye, hogy máshol olyan sokan lennének. Amikor az ógörögök elkezdtek politizálni, akkor még a közösség és a közjó szolgálatára gondoltak, és akkoriban még hivatásból tették.

– Azóta teljesen megfordult a világ.

– Ha megfordult, vissza kell fordítanunk. Azért vagyunk mi függetlenek vagy civilek a pályán.

– Azok után, amit két évtizeden keresztül emberjogi harcosként tett a kisebbségek érdekében, mennyire érte hideg zuhanyként az RMDSZ ön ellen való fordulása és kampányolása?

– Tisztázzuk: az RMDSZ-ben létezik egy kettősség. Egyrészt egy nemzeti közösségnek az érdekképviselője szeretett volna lenni, és sokáig az is volt. Lehet, hogy olykor-olykor most is az. Ez az áramlat felmutatott eredményeket az évek során. A 90-es évek közepén én magam is támogattam, hogy tagja legyen a Demokratikus Konvenciónak. Nem szabad elfeledni, hogy valamikor felmutatott egy olyan demokratikus modellt Romániában, amilyent a többi párt nemigen mondhat el magáról. Kiállt az ország európai és euroatlanti integrációja mellett. De ugyanakkor az RMDSZ-ben kialakult egy párt is. Ez meg a pártlogikának rendeli alá a közösségi érdekeket. Az utóbbi időben a párt az érdekvédelmi szervezet fölé kerekedett. Az, hogy engem nem támogat, vagy éppenséggel ellenem fordul a párt, amely az RMDSZ-en belül létezik, különösképpen nem bánt. Tudom, hogy a pártlogika szerint egy pártnak saját katonáit kell támogatnia. Ellenben biztos vagyok abban, hogy az RMDSZ érdekvédelmi szervezete ugyanúgy tisztel, mint amennyire én is tisztelem. Meggyőződésem, hogy az RMDSZ-nek ebből a „szárnyából” sok szavazatot fogok kapni.

 

 

Kronika, 06.06.2012

Civil a pályán

Interjú Smaranda Enache marosvásárhelyi független polgármesterjelölttel.

 

– Előnyt vagy inkább hátrányt jelent függetlenként indulni?

– A legnagyobb előnyöm az, hogy mind a politikai diszkurzusom, mind a programom bármilyen pártérdektől független, ami egy nagy szabadságot biztosít. Így folytathatom annak az értékrendnek a bemutatását, amely nevében tevékenykedtem az elmúlt huszonkét év alatt. Fontos, hogy nincs mögöttem egy párt, amely a saját érdekeinek megfelelően általam próbálná tematizálni a kampányt. A hátrány az, hogy nem tudok magam mögé olyan nagyszámú csoportot felsorakoztatni, mint egy pártnak a jelöltje. Ennek az oka rendkívül egyszerű: az emberek még félnek, vagy nem akarnak egy függetlenhez csatlakozni, főleg azok, akik pozícióikat politikai alapon szerezték vagy őriznék meg. Gondot jelent a rádiókban és tévéadókban leosztott műsoridő; függetlenként, az állami adóknál mindössze öt percet kaptam az egész kampány idejére. Ugyanakkor egy független esetében sokakban felmerül, hogy, ha nem is párttag, eddig a civil szférában tevékenykedett, akkor miért akar ezentúl politizálni?

– Ismerve az ön értékrendszerét és a hazai, szinte minősíthetetlen politikai kultúrát, ez a kérdés bennem is megfogalmazódott. Ugyanis az egyik magyar közmondás úgy kezdődik, hogy aki korpába vegyül…

– Nézze, az én szempontomból a politika egy nagyon nemes emberi foglalkozás.

– Romániában is?

– Nagyon kis számban, de Romániában is vannak kivételesen tisztességes politikusok. De nehogy azt higgye, hogy máshol olyan sokan lennének. Amikor az ógörögök elkezdtek politizálni, akkor még a közösség és a közjó szolgálatára gondoltak, és akkoriban még hivatásból tették.

– Azóta teljesen megfordult a világ.

– Ha megfordult, vissza kell fordítanunk. Azért vagyunk mi függetlenek vagy civilek a pályán.

– Azok után, amit két évtizeden keresztül emberjogi harcosként tett a kisebbségek érdekében, mennyire érte hideg zuhanyként az RMDSZ ön ellen való fordulása és kampányolása?

– Tisztázzuk: az RMDSZ-ben létezik egy kettősség. Egyrészt egy nemzeti közösségnek az érdekképviselője szeretett volna lenni, és sokáig az is volt. Lehet, hogy olykor-olykor most is az. Ez az áramlat felmutatott eredményeket az évek során. A 90-es évek közepén én magam is támogattam, hogy tagja legyen a Demokratikus Konvenciónak. Nem szabad elfeledni, hogy valamikor felmutatott egy olyan demokratikus modellt Romániában, amilyent a többi párt nemigen mondhat el magáról. Kiállt az ország európai és euroatlanti integrációja mellett. De ugyanakkor az RMDSZ-ben kialakult egy párt is. Ez meg a pártlogikának rendeli alá a közösségi érdekeket. Az utóbbi időben a párt az érdekvédelmi szervezet fölé kerekedett. Az, hogy engem nem támogat, vagy éppenséggel ellenem fordul a párt, amely az RMDSZ-en belül létezik, különösképpen nem bánt. Tudom, hogy a pártlogika szerint egy pártnak saját katonáit kell támogatnia. Ellenben biztos vagyok abban, hogy az RMDSZ érdekvédelmi szervezete ugyanúgy tisztel, mint amennyire én is tisztelem. Meggyőződésem, hogy az RMDSZ-nek ebből a „szárnyából” sok szavazatot fogok kapni.

 

Szerző(k): Szucher Ervin

 

 

 06.06.2012

Civilt a polgármesteri székbe

A választások előtti utolsó, szerdán tartott sajtótájékoztatóján Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje hangsúlyozta: nem etnikai alapú választásokra van szükség Marosvásárhelyen, hanem román–magyar összefogásra, arra, hogy egy hiteles, mindkét közösség által elfogadott személy kerüljön az önkormányzat élére.

Smaranda Enache az utca emberével beszélgetA független polgármesterjelölt továbbá kifejtette: sokan azért nem tudják, mit tegyenek, mert nem akarják megosztani valamelyik közösséget, és ezért inkább úgynevezett „hasznos szavazattal” élnek. „Ha kizárólag etnikai alapú felfogásban dolgozunk, akkor nincs semmi látható jövő, az elmúlt tizenkét évben egy magyar jelöltnek sem sikerült megszerezni a polgármesteri tisztséget – még ha egyedül is volt, akkor sem. Az utolsó felmérések is bebizonyították, hogy a választásokat úgy lehet megnyerni, ha létrejön egy román–magyar összefogás. Ha összeszámoljuk azokat a szavazatokat, amelyeket Frunda György, Benedek Imre, Cornel Brişcaru és jómagam kapna, akkor elérnénk a 48 százalékot, amely csak négy százalékra van a győzelemtől, azaz ennyivel kevesebb, mint amennyi Floreának van, ezt pedig könnyedén át lehet fordítani a jó irányba” – fejtette ki Smaranda Enache.

A polgármesterjelölt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta kampányüzenetét: ha egy civil személy kerülne a polgármesteri hivatalba, akkor az nem engedné meg mindazt, amit a pártok és politikusok megengedtek, azaz a visszaéléseket, törvénytelenségeket, korrupciót. „Meg kell értenie minden marosvásárhelyinek, legyen az magyar, román, zsidó vagy cigány, hogy nem csak a politikusokra kell bízni az önkormányzatot, hanem egy semleges személyre is, aki képviseli a mindennapi ember gondjait és elvárásait” – fejtette ki Smaranda Enache.

 

 

 06.06.2012

Frunda sajnálja, hogy nem sikerült megegyezni

Több mint százhúsz helységet keresett fel az RMDSZ Maros megyei szervezetének karavánja, és emellett Marosvásárhelyen is intenzív kampányt folytattak. Frunda György polgármesterjelölt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, sajnálja, hogy nem sikerült megegyezni Smaranda Enachéval és Benedek Imrével.

Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének vezetője, Lokodi Edit Emőke tanácselnökjelölt és Frunda György marosvásárhelyi polgármesterjelölt közös sajtótájékoztatón beszéltek a kampányban tapasztaltakról. Mint Kelemen Atilla elmondta, megyeszerte százhúsz települést kerestek fel, és megpróbálták távol tartani magukat a provokátoroktól.

„Minél többen vegyenek részt a választásokon”A szövetség marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, Frunda György megjegyezte, az utóbbi három hétben megpróbálta behozni a lemaradását a jelenlegi városvezetővel szemben. „Többször együtt kampányoltunk Lokodi Emőkével, mivel én csapatban gondolkodom. A város negyedeit járva azt tapasztaltuk, hogy az emberekből elveszett az optimizmus. Általában a nyugdíjuk, lakhatási problémák, munkahelyek és a gyerekeik jövője miatt aggódnak. Konzultáltam szakemberekkel, vállalkozókkal, akik vázolták terveiket, és elmondták azt is, mit várnak el tőlem, ha megnyerem a polgármester-választást” – fogalmazott Frunda György. Hozzátette, azt kéri a marosvásárhelyiektől, hogy minél többen vegyenek részt a június 10-ei önkormányzati választásokon, hogy „éljünk jobban, nyugodtabban Marosvásárhelyen, itt a világ közepén” – mondta a Kelemen Atilla által Marosvásárhely jövendő polgármestereként bemutatott Frunda György. Hozzátette, sajnálja, hogy nem jött össze a „csapat” Smaranda Enachéval és Benedek Imrével.

„Ne legyenek közömbösek”

Lokodi Edit Emőke tanácselnökjelölt elmondta, már harmadszor indított kampánykaravánt, amelynek során bejárta a megyét. „Nagyon sok helyen láttuk az utóbbi négy év munkájának gyümölcsét. Ilyen például Fickó, ahol az emberek önerőből szépítették a települést. A Görgény-völgyében fekvő falvakra viszont sokkal jobban oda kell majd figyelnünk” – fogalmazott a tanácselnökjelölt. Hozzátette, ugyanígy nagyobb figyelmet kell szentelni a romák problémáinak. „Ne legyenek közömbösek, ne maradjanak otthon, hiszen csak a választók tudják eldönteni, hogy mi legyen a következő négy évben, milyen legyen a jövő” – mondta.

 

 

06.06.2012

Un ultim apel din partea Smarandei Enache

Smaranda Enache, candidatul independent la Primăria Târgu-Mureş, le-a adresat alegătorilor un apel să nu se teamă şi să nu le fie frică. Apelul vine în urma constatărilor făcute de candidat în timpul campaniei electorale, după ce a observat că târgumureşenii nu sunt liberi şi că le este frică.
Smaranda Enache, singurul candidat independent la Primăria Târgu-Mureş, şi-a prezentat miercuri concluziile campaniei electorale, care aşa cum mărturisea, nu a fost una deloc uşoară. „A fost o perioadă foarte dură. Am simţit pe pielea mea presiunea colectivă, de grup. Presiunea de grup, etnică şi politică, acea presiune care descurajează individul să aibă o autonomie de gândire este foarte nocivă şi trebuie schimbată. În Târgu-Mureş, oamenii nu sunt liberi, sunt timoraţi să îşi asume public opiniile, opţiunile, se tem de represalii etnice sau politice. Dacă nu eşti în niciun grup etnic sau politic eşti vulnerabil. Acest lucru trebuie schimbat, iar frica trebuie să dispară. Aceasta a fost una din raţiunile candidaturii mele, de a încuraja târgumureşenii să nu se teamă”, a apreciat Enache.

Pro coaliţie

Candidatul independent crede şi în prezent că soluţia pentru învingerea actualului primar, Dorin Florea, ar fi fost şi rămâne crearea unei coaliţii care să susţină un candidat independent. „Am considerat şi atunci şi susţin şi acum că primarul actual poate fi învins de o coaliţie transetnică şi transpartinică având în frunte un independent credibil. Cifrele arată acest lucru. Dacă de la bun început s-ar fi mers pe un candidat independent acceptat şi acceptabil de ambele comunităţi, s-ar fi putut câştiga, fiind la o distanţă foarte mică, de 4 procente”, a spus Smaranda Eanche. În aceste condiţii, candidatul i-a îndemnat pe târgumureşeni să o voteze. „Eu îi îndemn pe târgumureşeni să repare pe ultima sută de metri gafele, greşelile şi egoismul politicienilor şi egoismul etnic din Târgu-Mureş, şi anume să îşi dea votul pentru independent pentru că acesta îi poate reprezenta, poate să fie ochiul civic care să vegheze la respectarea unui cod de integritate, la dezvăluirea cazurilor de corupţie şi la împiedicarea din faşă a ilegalităţilor. Mi-e teamă că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, divizarea în Târgu-Mureş va continua”, a explicat aceasta.

Împotriva votului util

De asemenea, Enache le-a transmis alegătorilor să nu meargă pe votul util, argumentând şi de ce. „Târgumureşenii nu ar trebui să fie tentaţi de votul util. Votul util este un compromis, pe care îl facem chiar înainte de a ne da votul pentru că se naşte în mintea noastră, iar votul util este primul pas pentru pactul cu diavolul pentru că, dacă noi înşine, cetăţeni liberi şi fără interese pecuniare faţă de Primărie, votăm util, este clar că vom trece cu vederea în viitor toate aceste aranjamente, mariaje politice care se vor întâmpla”, a arătat candidatul independent.
La fel ca şi în alte conferinţe de presă, Smaranda Enache le-a amintit târgumureşenilor că sărăcirea lor a fost provocată de guvernarea PDL-UDMR şi că liderii locali precum primarul Dorin Florea sau senatorul Frunda György nu au făcut nimic să se opună deciziilor coaliţiei de la guvernare. Mai mult, aceştia nu au plecat din partidele pe care le reprezintă în semn de protest. „Dacă târgumureşenii în cunoştinţă de cauză vor vota totuşi vinovaţi de scăderea nivelului lor de trai deschid o poartă foarte periculoasă în politica românească în care transmit următorul mesaj: „aleşii noştri pot să ne facă orice, pot să facă orice tipuri de abuzuri, pot să ne sărăcească, să ne umilească cum vor, pentru că suntem iertători şi îi votăm din nou. Este un paradox şi un absurd”, a conchis Smaranda Enache.

 

 

 06.06.2012

„Sfida-te-aş să mă sfidezi” sau cum se joacă unii cu focul

Editorial

E până la urmă o problemă de marketing. Pentru că şi campania electorală are nevoie de aşa ceva. Astfel, după ce Fuzes Oszkar a spus-o pe şleau că ar vota-o pe Smaranda Enache, dând astfel un semnal clar maghiarilor că o parte din FIDESZ este alături de PPMT, era de aşteptat ca cealaltă parte a FIDESZ să reacţioneze. Şi a făcut-o prin intermediul lui Laszlo Kover. Preşedintele Parlamentului de la Budapesta care, forţat oarecum de împrejurări, s-a poziţionat pe o scară mai sus faţă de Oszkar şi a transmis propriul mesaj: PCM are susţinerea FIDESZ. De fapt, lucrurile erau arhicunoscute pe la noi, inclusiv discuţiile despre viitoarea susţinere pe care FIDESZ este gata să o acorde doar învingătorului, nu ambelor partide. Poate tocmai de aici şi prezenţa în teren a soliilor de la Budapesta. Cert este însă că, din dorinţa de a prelua electoratul de extremă, liderii unor partide româneşti au reacţionat. Sperau că astfel vor demonstra că sunt urmaşii demni ai PRM, iar electoratul lui Vadim ar putea să le dea votul. Fără a înţelege că, de fapt, electoratul lui Vadim, atât cât este, rămâne al lui Vadim şi atât. Şi atunci, de ce atâta vâlvă? Pentru că, vedeţi, îmi daţi dreptate, e mult marketing în spate. La fel de mult ca atunci când nu ştiu ce lider socialist a venit în România să îl mângâie pe creştet pe Ponta şi să transmită românilor că e momentul schimbării şi că Europa ne va ajuta dacă vor veni comuniştii la putere. Însă atunci au fost doar laude şi nimeni nu a comentat că socialistul european se implică în alegeri sau în politica internă a României. Pentru că el era un european. Ca şi cum ungurii Fuzes sau Kover nu ar fi tot europeni. Ca şi cum, socialistul ne dorea binele doar pentru că stă de ani buni la clasa I europeană, în timp ce ungurii nu au alt obiectiv decât să ne ia Ardealul. Şi iată-ne întorşi ani buni în urmă când comuniştii înrădăcinau ideea că străinii sunt de fapt duşmanii noştri. Atât doar că acum această idee are şi o latură discriminatorie, dar se bucură, oarecum ciudat, de susţinerea UDMR. Iar acum vine întrebarea: cine se teme de fapt de liderii politici de la Budapesta? Şi de ce e atât de gravă implicarea lor în dezbaterile politice din România atâta vreme cât comentariile au fost foarte subţiri când europarlamentarii Jobbik şi-au deschis birou în Târgu-Mureş? Ei bine, eu cred că, în timp ce USL încearcă să atragă votanţii PRM printr-o atitudine refractară şi gata să pună la zid ungurii, liderii UDMR se tem de-a binelea de vizitele trimişilor FIDESZ-ului. Pentru că e pentru prima oară când UDMR simte cum îi fuge pământul de sub picioare. Este pentru prima oară când UDMR vede că celelalte două partide maghiare ar putea să le ia faţa candidaţilor din asociaţia lui Kelemen Hunor care, după 20 de ani de politică, ar putea să redevină o simplă asociaţie culturală maghiară. Şi astfel încearcă să inoculeze ei îşişi ideea pericolului pe care l-ar reprezenta implicarea FIDESZ în comunitatea maghiară. Însă nu suflă o vorbă de sprijinul primit de la Budapesta când la putere erau socialiştii maghiari şi nici despre banii veniţi de la bugetul Ungariei pentru sprijinirea comunităţii. O comunitate care, simţind gustul democratizării, ar putea trece în sfârşit prin focurile politicii aşa cum le simţim noi de ani întregi. Asta după ce, cotizând an de an la UDMR au ajuns să se întrebe şi ei unde s-or fi dus banii aceştia care, la un calcul simplu, înseamnă ceva pe parcursul unui an… Ceea ce nu înţeleg eu însă, decât dacă accept ideea că USL e gata de o înţelegere cu UDMR, este de ce românii nu sprijină implicarea FIDESZ în politica maghiară din România, mai ales acum când un astfel de demers nu face altceva decât să ofere o şansă în plus politicienilor români care nu se vor mai putea plânge că ungurii votează etnic şi candidaţi unici pentru fiece poziţie?! Iar răspunsul e tot cel din debutul acestui text: pentru că totul ţine de marketingul electoral, iar unii mizează doar pe reacţiile viscerale şi pe amintirea relaţiilor tensionate dintre români şi unguri. Un joc periculos cu focul până la urmă al celor ce vor neapărat puterea. Dar kilul de cartofi costă la fel pentru fiecare, la fel şi gazul sau pălinca. Dar toate astea vor veni în dezbaterea reală doar după ce ei, politicienii, îşi vor fi urcat sacii în căruţă.  Tot ca un marketing. Atunci însă într-o piaţă liberă, cu un euro tot mai scump şi cu salarii tot mai mici la cei mulţi în timp ce ciocoii socialişti, ca toţi ceilalţi, îşi vor fi petrecut vacanţele pe diferitele coaste însorite ale acestui minunat pământ care abia dacă ne mai suportă. Părerea mea.
Adrian A. Giurgea

 

07.06.2012

Enache acuză presiunea de masă

 

Smaranda Enache, candidat independent la Primăria Tîrgu-Mureş a declarat ieri că în cursul acestei campanii a simţit „mari presiuni, presiuni de grup” pe care le consideră periculoase. „Presiunea etnică şi politică care descurajează persoana să aibă o autonomie de gândire este periculoasă şi trebuie schimbată”, a spus aceasta. Enache a precizat că aceste presiuni au existat încă de dinaintea campanie de când a fost contactată de formaţiunile maghiare pentru a participa la pre-alegeri. De asemenea, aceasta a precizat că tactica UDMR a fost de a convinge electoratul maghiar că dacă se vor pierde alegerile ea va fi cea vinovată. „A existat un slogan de genul cine dă un vot pentru Smaranda Enache dă un vot pentru Dorin Florea sau votează cu românii (…) este un mesaj insidios care vrea să anunţe că dacă se pierd alegerile avem ţapul ispăşitor, în cazul de faţă capra ispăşitoare”, a mai adăugat Smaranda care a reamintit faptul că Marko Bela s-a mai folosit de un asemenea slogan în anul 2004 când Enache a candidat la Primăria Cluj. Sloganul folosit atunci de liderul UDMR era „cine votează Smaranda Enache, votează Gheorghe Funar”. (S.V.)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Calendar
iulie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031